Subnavigatie

Scheidsrechters jeugdvoetbal

Informatie over leiden jeugdwedstrijden

Bij het begeleiden van een wedstrijd bij de JO7 t/m JO13 is het belangrijk dat jullie de spelers de gelegenheid geven plezier in het voetbal te hebben. Dit kan je het beste bereiken door duidelijk en eerlijk te fluiten.

Bij de jongste leeftijdscategorie is het raadzaam de wedstrijd te onderbreken bij valpartijen en overtredingen en waar nodig gelegenheid te geven voor verzorging. Geef duidelijk aan wat je wilt en wat je besloten hebt. Praat met de spelers, niet alleen van je eigen vereniging.

Leg je beslissingen in duidelijke/simpele taal uit.

• De speeltijd bij de JO7 1x 12 minuten, meestal spelen zij in toernooivorm 3 wedstrijden achter elkaar

• De speeltijd bij de JO8 en JO9 is 2x20 minuten en na afloop penalty’s

Geef bij het betreden van het veld beide leiders een hand en stel je voor.  De leider is de spreekbuis naar de spelers toe. Praat met de leider b.v. bij ernstig onsportief gedrag van de spelers. Als er ernstige problemen zijn met de ouders/leiders dan de wedstrijd stilleggen en contact opnemen met iemand van het bestuur of jeugdcommissie.

Spelers: Vaak hebben de leiders al afspraken gemaakt over het aantal spelers waarmee gespeeld gaat worden. Officieel bestaan JO7-teams uit 4 spelers (geen keeper) en JO8 en JO9 spelen met 6 tegen 6 (incl. keeper).

• Beginsignaal: Kijk op je horloge en fluit met overtuiging het beginsignaal. (vraag in de kantine om een fluit)

• Overtreding: Het spel wordt onderbroken als een speler een overtreding maakt. De bal gaat voor een vrije trap naar de tegenpartij. Ook als de speler bewust met de hand naar de bal gaat is er sprake van een overtreding en dient een vrije trap gegeven te worden. (Bij onbewust en bij zelfbescherming laat je doorspelen)

• Afstand houden: Bij spelhervattingen en de aftrap moeten de spelers van de tegenpartij minstens 4 meter afstand houden.

• Scheidsrechterbal: Is er onduidelijk wie de overtreding heeft begaan ( b.v. valpartij), schroom dan niet om een scheidsrechterbal te geven.

• Achterbal: Als de bal door de tegenstander over de achterlijn is gewerkt, kan de keeper het spel hervatten door de bal uit zijn handen te gooien of uit zijn handen te trappen. De keeper mag daar bij  ongeveer 12 passen naar voren lopen.

• Hoekschop:  De bal wordt op de achterlijn gelegd op ongeveer de helft tussen doelpaal en de hoek van het veld.

• Penalty tijdens de wedstrijd: Penalty’s komen tijdens de wedstrijd bijna niet voor bij de pupillen, tenzij de bal met opzet met de hand wordt gespeeld in de directe omgeving van het doel of een speler in scoringspositie onderuit wordt gehaald. De penaltystip is 9 meter van het doel.

• Rust: De rust duurt ongeveer 10 min.  Als je in de kantine even aangeeft dat je scheidsrechter bent, krijg je een consumptie van de vereniging.

• Penalty’s na afloop (JO8 en JO9): Schat hier de afstand van de penaltystip in per speler. (9 meter, indien nodig een metertje dichterbij)

Tot slot: Nodig na de penalty’s de spelers uit elkaar een high-five te geven en te bedanken voor de wedstrijd. Geef zelf beide leiders de hand en vertel hun de uitslag. Daarna kan de leider van het thuisteam de uitslag invullen via de Wedstrijdzaken app.

Veel plezier en succes!!!

Als bijlage zijn nog enkele flyers van de KNVB opgenomen met daarin de regels van het jeugdvoetbal bij de verschillende wedstrijdvormen.