Pilot vernieuwde spelregels JO13 en JO14


17 augustus 2023

In navolging van afgelopen seizoen, zullen er in het komend seizoen 23-24 vernieuwde spelregels worden doorgevoerd voor de JO13 en JO14.

Deze pilot maakt onderdeel uit van het onderzoek naar een eventuele optimalisatie van de wedstrijdvormen bij de O13 & O14. 

Op de site van de KNVB wordt o.m. aan de hand van een of meerdere video's uitgelegd wat er exact veranderd. Je vindt deze informatie op de volgende pagina:
https://www.knvb.nl/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/aanbod-competities/pilot-vernieuwde-spelregels

In het kort komt het neer op het volgende:
 

1. Zelfpass

Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.

 

2. Intrap/ indribbelen

De intrap/ indribbelen is een vervanging van de traditionele inworp. Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

 

3. Tijdstraf

Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een tweede gele kaart of directe rode kaart mag je helemaal niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

 

4. Vliegend wisselen

Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.


Terug naar overzicht