Wykels Hallum geeft duel tegen Nijlan binnen drie kwartier weg en verliest opnieuw


4 maart 2019

De belangen waren vooraf groot gezien de stand van beide ploegen op de ranglijst waarmee het duel eigenlijk als een zes punten wedstrijd zou kunnen worden bestempeld. De bezoekers hadden bijzonder goede zaken kunnen doen en hadden bij winst een goed vervolg kunnen geven aan de volkomen terecht behaalde drie punten na de 1-6 overwinning bij TONEGO in Luttelgeest.

Niets was minder waar, want in een duel waarin bijzonder voorzichtig werd omgegaan met balbezit en waarin weinig tot geen diepte werd gecreëerd, veelal alleen met lange ballen tegen een kopsterk centrum van de thuisclub, delfde Wykels Hallum ver in de tweede helft alsnog het onderspit.

Een moment van omschakeling en een volkomen verkeerde inschatting van Peter Jan Schuts leverde de thuisclub na 64 minuten spelen een volkomen terechte maar een door de bezoekers kort daarna vrijwel weggegeven duel en een eerste treffer op. Het zou de inleiding worden van de Nico Pieter Bonnema show, de man die als invaller een loepzuivere hattrick zou gaan maken en vooral het spelbeeld van de verdere tweede helft en daarmee het duel zou gaan bepalen…..

Waar de VV Hardegarijp, het team van oud WykelsHallum trainer Oane Westra, uiteindelijk ook in deze val trapte, verzorgd voetbal willen spelen en het duel door persoonlijke fouten weggeven tegen deze counterformatie van de sympathieke Lykle Bleekveld, zij kwamen nog terug tot 3-2 daar deden de mannen van Dicky Schambach precies hetzelfde. 

Het grootste verschil was dat Wykels Hallum uiteindelijk niet terug kwam in het duel waarbij Eelco Bijlstra  de enorme pech had om de onderkant van de lat te raken in een mogelijk  kantelmoment kort na rust.

Scheidsrechter R.K. Boer beleefde een bijzonder gemakkelijke middag, want hij zag twee teams die het credo hadden breed voor diepte.

Probeerde men diepte te creëren met ballen die veelal achter de defensie moesten worden neergelegd, althans dat was veelal de bedoeling dan slaagde deze missie veelal niet.

Nijlan zakte in, het counterde maar drukte de bezoekers ook door loopacties vanaf de flanken waaronder de vanaf links goed doorkomende Fokke Jan Kooistra veelal achter de bal. Door Bouke Poelsma samen met Mente de Boer ver te laten uitzakken met Jildert de Boer en Jarin de Jong voor de bal te laten spelen had men zowel een offensief en een defensief blok tegen de bezoekers.

Het was voor beide ploegen in een klein speelveld (kantelen) bijzonder moeilijk om mensen vrij te kunnen spelen tussen de linies waardoor zowel het driemans middenveld onder de zeer inspirerend voetballende aanvoerder Bjorn Dijkstra, hij verving de afwezige en eigenlijke aanvoerder  Pieter Dijkstra op een meer dan waardige wijze, en de voorhoede  met Doeke Yska, Jurjen Bosch en de vanaf links komende Eelco Bijlstra vaak te geïsoleerd stonden om direct het verschil te kunnen maken……

Na 18 minuten spelen kwam Jildert de Boer (9) uit de rug van centrum verdediger Sieger Sjoerd de Vries maar de zeer attent keepende Robin van der Meer redde uitstekend. Na 29 minuten spelen volgde een mutatie in de veldbezetting bij WykelsHallum toen Doeke Yska mogelijk geblesseerd het veld moest verlaten voor Ludo de Vries.

Twee kansjes voor rust met een kopbal van Arjan van der Wal (34e min) net over en van Jurjen Bosch die door centrumverdediger Sieger Sjoerd de Vries weer diep werd aangespeeld (lange bal) hadden beiden een beter lot verdiend, ze scoorden niet, waarmee de volkomen terechte ruststand van 0-0 na drie kwartier (initiatiefloos) voetbal was bereikt.

Eelco Bijlstra ontbrak het echt aan geluk want hij had zijn team op voorsprong moeten schieten maar zag zijn prachtige inzet de onderkant van de lat raken… Vier minuten later (50e min) kreeg de thuisclub weer een kansje maar ook nu bracht van der Meer die goed keepte, redding met zijn voeten.

Kort daarna bracht de ervaren Bleekveld voor Nijlan de man van het duel Nico Pieter Bonnema binnen de krijtlijnen voor Folkert van der Werf. Het duel werd kort daarna al beslist met het moment waarop Peter Jan Schuts vanuit een omschakelmoment  matchwinnaar Bonnema na balverlies uit zijn rug liet lopen waarna de na afloop nog steeds enorm balende en ook terecht vloekende Robin van der Meer na 64 minuten voor de eerste keer de gang naar de achterkant van het net kon gaan maken.

Het na deze treffer ontstane gat viel ondanks hard werken van de bezoekers niet meer te repareren  want een kwartier voor tijd (73e min)  mocht Nico Pieter Bonnema opnieuw scoren van de defensie van de bezoekers 2-0!

De als laatste aanvallende wissel door Schambach ingebrachte Daniek Brouwer voor de onfortuinlijke Peter Jan Schuts bracht nog enigszins nieuw elan binnen de lijnen.

In de slotfase ging de Bonnema show nog door toen Van der Meer eerst nog redding bracht op zijn opnieuw zeer goede inzet in een 1-1 confrontatie  na 79 minuten, maar kort daarna was ook hij  opnieuw kansloos in de 85e minuut toen Bonnema uit een counter van de thuisclub zijn prachtige derde treffer liet aantekenen. Een inzet kort voor het eindsignaal schoot de krullenbol nog over maar hij was zijn gewicht in meer dan goud waard geweest voor zijn team Nijlan.

Wykels Hallum moest na dit echec opnieuw op de blaren zitten met alle gevolgen van dien…

                                                       ,,Derksen’’ zondag 3-03-2019.


Terug naar overzicht