Wykels Hallum krijgt kleur op wangen dankzij fraaie overwinning op Tonego


18 februari 2019

Kleur op de wangen en na afloop een lach op de vele gezichten bij de mannen van Dick Schambach en de leiders Piet van der Lep en Auke Merkus. Gespeeld met strijd, elkaar corrigerend en met het hart op de juiste plaats en tevens met passie spelend en met de juiste mentaliteit en instelling.

Ondanks een tegenstander die het probeerde Wykels Hallum moeilijk te maken, TONEGO speelde compact waarbij men vooral vanuit de omschakeling reageerde met loopacties in de diepte, slaagde men er niet in om de bezoekers op de knieën te krijgen. Door de bezoekers in fasen het balbezit te gunnen, TONEGO speelde het slim door vooral de twee spitsen Joep Henselmans en Jasper Maes voor de bal te laten spelen in een driehoekje in de punt naar achteren ‘’gedekt’’ door Thijs de Vries kort achter de spitsen probeerden de mensen uit Luttelgeest zodra het kon (omschakeling) hun Friese opponent te overlopen en pijn te doen.

Door in te zakken bij balverlies en door er snel uit te komen bij balbezit probeerde de ploeg het initiatief te pakken om daarmee met vlotte combinaties voor de goed keepende Jan Harke Bremer te verschijnen. Men moest ondanks goede mogelijkheden van de thuisclub een treffer toestaan maar hadden over de volle 90 minuten gezien niet alleen de betere ploeg maar ook de betere antwoorden.

Gelijk na het begin kregen de beide ploegen scoringskansen  waarbij een lob van de thuisclub en kansjes van Jurjen Bosch en Gwen Dijkstra  in de eerste vijf minuten een beter lot hadden verdiend. Voorzichtige waarschuwingen aan de adressen van zowel Coen van Staveren die ondanks een goede wedstrijd zes keer de gang naar de achterkant van het net moest gaan maken en voor Jan Harke Bremer.

Het kantelmoment kwam na 23 minuten spelen toen aanvoerder Pieter Dijkstra met een soort van krul, half binnenkant voet, het leer op een prachtige wijze achter Van Staveren deponeerde waarmee Wykels Hallum de leiding nam in het duel met deze zeer fraaie 0-1!

Ferwerter Eelco Bijlstra, een fijn mens gewaardeerd en gerespecteerd maakte er in dienst van Wykels Hallum er 0-2 van na 33 minuten waarbij ‘’handspiel’’ zijn geheime wapen was en de treffer zonder hulp van ‘’de VAR’’  werd goedgekeurd.  

Met twee treffers voorsprong kregen de bezoekers hiermee de benodigde en tevens zeer noodzakelijke rugdekking want de aanvalsdruk bleef van de thuisclub met de al genoemde loopacties waarmee men ook daarna nog veelvuldig voor Bremer verscheen. Kort voor de rust (42e ) minuut was hulp noodzakelijk op de doellijn voor Bremer waarbij een onnodig weggegeven hoekschop nog voor enige dreiging zorgde kort voor de rust.

Met een 0-2 voorsprong begon de tweede helft waarmee de eerste minuut na rust TONEGO al een aansluitingstreffer had kunnen forceren die helaas voor hen ongelukkig werd overgeschoten.

De prachtige tandem Bosch/ Dijkstra hebben op sportief gebied een klik en vonden elkaar blindelings in een prachtige combinatie na 57 minuten waarbij aanvoerder Pieter ongelukkig was en net geen derde treffer achter Van Staveren kon schieten waardoor het nog altijd maar 0-2 stond.

TONEGO’s aanvoerder Tim Gielleit (4) bleef veelvuldig achter zijn defensie hangen als slot op de deur in het centrum, hij speelde zeer degelijk maar had net als heel zijn ploeg geen antwoord op de goed geplaatste kopbal van Youri Merkus die de hoekschop van zijn aanvoerder verlengde met het hoofd wat na 61 minuten spelen de verdiende 0-3 betekende.

Een ongekende weelde voor Wykels Hallum waar het eindelijk en terecht eens mee leek te gaan zitten.

Na 63 minuten en een tactische omzetting in zijn veldbezetting kwam Erik Robin Niemarkt (terug van een stage) met rugnummer 14 eindelijk weer binnen de lijnen, en verving linksback Ludo de Vries. Wykels Hallum had met het inbrengen van Niemarkt aan body en duelkracht binnen de lijnen duidelijk gewonnen want de Hallummers pakten steeds meer de regie en de controle.

Na 69 minuten spelen stak Bosch collega Bijlstra opnieuw weg maar de lange Ferwerter zag Van Staveren redding brengen nog net voor de doellijn en voorkwam daarmee de vrijwel zekere 0-4.

Een kwartier voor tijd scoorde controlerende middenvelder Sjoerd Tuinhof voor de mensen uit Luttelgeest deze middag de eretreffer, maar verder kwam TONEGO deze middag niet.

Van Mourik, de verantwoordelijke oefenmeester van TONEGO trachtte met een dubbele wissel het tij nog enigszins te keren om het scoreverloop nog positief te kunnen gaan beïnvloeden maar slaagde daarin niet om daarmee het duel nog te kunnen redden voor zijn ploeg.

Toen Jurjen Bosch na 78 minuten spelen uit een halve draai de 1-4 voor de Schambach formatie maakte was het eigenlijk al helemaal over voor zowel TONEGO en oefenmeester van Mourik om zijn gezicht nog te kunnen gaan redden.

Jongelingen Daniek Brouwer en Jelmer Jeroen Koolhof vervingen in de slotfase respectievelijk Doeke Yska en Youri Merkus die daarmee hun  aandeel hadden geleverd in het uiteindelijke collectieve resultaat. De slotfase bleef spannend want in twee momenten 85e en 88e minuut tilden de bezoekers hun doelgemiddelde omhoog.

Bij de eerste treffer maakte opnieuw Bosch het karwei uitstekend af op aangeven van Daniek Brouwer met de eindpass van de ‘’assistkoning’’ Bijlstra en bij de laatste treffer anticipeerde aanvoerder Pieter Dijkstra beter dan doelman Van Staveren door op hem door te lopen en de fraaie 1-6 eindstand achter de later niet bijster happy zijnde Van Staveren te schieten. De doelman baalde ontzettend met een gezond gevoel voor realiteitszin en normbesef zittend in een der dug-outs na afloop met een gezicht op onweer …

Een mooi verjaardagscadeau richting de zeventiende februari met drie punten in de pocket en een strijdbaar WykelsHallum gezien zoals het hoort.

Dank aan twee sportieve ploegen en aan scheidsrechter V.Buitenhuis uit Rouveen voor zijn uitstekende leiding.

                                                      ,,Derksen’’ maandag 18-02-2019.  


Terug naar overzicht