Wykels Hallum eindelijk op het juiste spoor met winst op Veenwouden


19 november 2018

Na een enigszins matige seizoenstart met wisselende resultaten begint de aanpak van trainer Dick Schambach als verantwoordelijk oefenmeester bij Wykels Hallum nu eindelijk zijn vruchten af te werpen.

Na op 3 november het Lemster CVVO al met 1-3 te hebben verslagen, de punten waren meer dan welkom , waarbij de treffers kwamen van de voeten van Jurjen Bosch, hij tekende voor de gelijkmaker, gevolgd door treffers van Peter Jan Schuts en de 1-3 van Eelco Bijlstra, waarbij invaller doelman Jan Harke Bremer kort voor tijd (81e min.) nog  ‘even’ een strafschop pakte kwam er na het vrije weekeinde van zaterdag 10 november weer een normale competitiezaterdag aan.

Een bijzonder interessant duel op voorhand al want de ploegen die nog in de onderste regionen bivakkeren, snoepen elkaar niet alleen de punten af maar wisselen ook stuivertje op de huidige ranglijst van 2I.

Zowel Wykels Hallum, CVVO, Nijland, TONEGO en Veenwouden, die overigens redelijk dicht bij elkaar staan, kijken omhoog. Zij vechten daarbij ieder weekeinde hard om niet alleen deze plaatsen te willen verlaten maar ook om de punten… Wykels Hallum en SC Veenwouden ontmoetten elkaar voor de allereerste confrontatie in dit seizoen op zaterdag 17 november waarbij de mannen van Schambach uiteindelijk zegevierden met een nipte 3-2 overwinning waardoor het team doorklimt naar de middenmoot. Hierdoor komen zowel SC Stiens en het Hardegarijp van oud Wykels Hallum-trainer Oane Westra eindelijk (weer) in zicht.

Tegenstander SC Veenwouden kwam niet bepaald ongeschonden uit het duel want de jonge leidsman Kevin Moed moest uiteindelijk zelfs nog rood trekken voor een dissident en een aantal malen geel om de gemoederen weer enigszins tot bedaren te kunnen brengen…

Het duel was nog geen twee minuten oud toen het thuisspelende Wykels Hallum al een vrije trap meekreeg die werd toegekend op de helft van het inzakkende Veenwouden. Peter Jan Schuts leverde deze middag zijn eerste van twee assists af waarbij Wykels Hallum’s centrale verdediger de bal panklaar op het hoofd legde van de ervaren Jurjen Bosch die met een zeer goed geplaatste kopbal doelman Coenraad van der Mark het nakijken gaf.

Veenwouden probeerde tegenstander Wykels Hallum te kunnen bespelen door hoog druk te zetten waardoor ze speelden met de ruimtes en door in te zakken met veelal Wytze Veenstra en Gooitzen de Vries voor de bal te laten spelen maar veel aanvallend effect voor de counter – lees vanuit de omschakeling - resulteerde dit uiteindelijk niet.

De thuisclub bleef ook na de zeer vroege treffer van Bosch na twee minuten veelal de regie houden in het duel, het gaf bijzonder weinig weg en kwam dan ook na 11 minuten spelen op een fraaie 2-0 voorsprong. Op aangeven van aanvaller Eelco Bijlstra mocht aanvoerder Pieter Dijkstra Wykels Hallum’s tweede treffer achter Van der Mark schieten.

Het defensieve systeem bleef ook na de eerste twee Hallummer treffers intact waarbij de blauwen steeds aanvoerder Klaas van der Veen samen met Bauke Reitsma lieten uitzakken als een centraal slot voor de defensie. Op deze manier dacht Veenwouden de snelheid met Wietse Durk Bremer, Eelco Bijlstra en Jurjen Bosch te kunnen pareren, waarmee men ook de offensieve loopacties van de uit het van vele Dijkstra’s bestaande middenveld dacht te kunnen elimineren en daarmee bespelen…

Wrong Conclusion, want het trainersduo van Zwol greep na 38 minuten spelen in en haalde Bauke Reitsma naar de kant voor Wigle Westerlaan die binnen de lijnen kwam. Het duel was voor rust al grotendeels gespeeld toen de thuisclub op een niet onverdiende 3-0 kwam waarbij Schuts de assist leverde en de ons zeer bekende ‘Nummer 27’ Bosch het beslissende zetje gaf voor de goal van Gwen Dijkstra. Met een 3-0 voorsprong na 41 minuten spelen was het comfortabel rusten.

Het duel zou kantelen waarbij de thuisclub niet alleen goed weg kwam maar ook enige hulp (bleef) bieden aan het latere tiental van Veenwouden om met een mogelijk geforceerd afgedwongen gelijk spel nog van het veld af te kunnen komen… Kort na rust na 49 minuten spelen scoorden de bezoekers net niet uit een klutssituatie voor de goal van keeper Robin van der Meer uit een goed aangesneden hoekschop. Van der Meer hield het hoofd koel en bracht meerdere keren zeer bekwaam redding en hield daarmee vooreerst een clean sheet…

Het Hallummer centrum liet daarna ongelukkig een steek vallen vooral door miscommunicatie waardoor Veenwouden, het werd geholpen door Sieger Sjoerd de Vries die zijn eigen doelman passeerde na 52 minuten spelen, op een fortuinlijke 3-1 kwam. Na een zeer onbezonnen moment in de 59e minuut werd een der Veenwouden spelers met rood naar de kant gestuurd waardoor tien man overbleven voor de bezoekers… Van Zwol kon niets anders doen dan zijn veldformatie een ander gezicht te geven en bracht binnen de 66e en 68e minuut wisselspelers binnen de lijnen. Hessel Ellens verving Rinse Procee en Niko van der Mark verving Meindert Witteveen.

Kort daarna anticipeerde Dick Schambach ook en bracht in korte tijd Youri Merkus voor Bjorn Dijkstra en Doeke Yska verving na 71 minuten Eelco Bijlstra. De onnodige 3-2 die Veenwouden maakte met opnieuw hulp van Hallummer voeten werd door Stefan Jan Sijtsma in de 82e minuut met een prachtig schot van afstand snoeihard achter de vaststaande Robin van der Meer geschoten…

Ondanks de druk reageerde Schambach rustig met een ‘even vanuit de posities voetballen’. Met 3-2 op het scorebord en een vrijwel haast zeker lijkende en nog komende aansluitingstreffer. Veenwouden rook bloed en bleef geforceerd druk uitoefenen maar de thuisdefensie hield stand. 

Bote Houtsma speelde de resterende tijd nog vol na zijn late inbrengen in de 89e minuut maar de latere overwinning en de uiteindelijke 3-2 winst met drie punten werden uiteindelijk wel veilig gesteld. Scheidsrechter Kevin Moed die zeker moed had getoond floot na iets meer dan negentig minuten af. Voor Veenwouden uiteraard iets te kort maar daar maalde niemand bij de thuisploeg iets om.


                                                                    ,,Derksen’’ zondag 18 november 2018

 


Terug naar overzicht