Kantinevrijwilligers controleren vaker leeftijd bij bestellingen alcoholische dranken


29 oktober 2018

De leeftijd voor het kopen van alcohol is enkele jaren geleden van 16 naar 18 jaar gegaan. Dit betekent dat verenigingen in de kantine geen alcohol mogen schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Gemeenten zijn verplicht om te handhaven op deze regels en sturen op zaterdagmiddag dan ook af en toe 'mystery shoppers' naar kantines om te bepalen of de vrijwilligers de regels naleven en jongeren om hun id-kaart vragen bij twijfel over hun leeftijd.

Vanaf 2014 ben je strafbaar als je nog geen 18 jaar bent en in het openbaar alcohol bij je hebt. Onder openbare plekken valt ook de sportkantine. Er is een uitzondering: jongeren van 16 en 17 jaar die in de kantine werken, mogen wel alcohol schenken aan personen boven de 18 jaar. Als kantinemedewerkers toch alcohol verkopen aan jongeren onder de 18, loopt de vereniging het risico een aanzienlijke boete te krijgen.

Ook als het overduidelijk is dat de koper de drank onmiddellijk zal doorgeven aan iemand onder de 18 jaar, is dit niet toegestaan. Bijvoorbeeld: iemand uit het team boven de 18 geeft een rondje, terwijl er ook jongeren van 16 en 17 in het team zitten. In dat geval mag alleen alcohol geschonken worden aan degenen boven de 18 jaar. Deze regel is met name voor kantinevrijwilligers best lastig om uit te voeren. 

Als vereniging houden we ons aan de leeftijdsgrens van 18 jaar. Wij schenken dus geen alcohol aan leden en bezoekers die jonger zijn dan 18 jaar. De barmedewerkers vragen bij twijfel naar een ID-bewijs. Ook schenken wij geen alcohol aan leden en bezoekers boven de 18 jaar als we het vermoeden hebben, dat de alcohol wordt doorgegeven aan een jongere onder de 18 jaar.

De gemeente controleert of onze vereniging zich aan de wet houdt. We kunnen een boete krijgen als wij toch alcohol verkopen aan leden en bezoekers onder de 18 jaar. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar die op het terrein of in het gebouw alcohol bij zich hebben een boete krijgen. Als vereniging riskeren we een hoge boete (circa 1500 Euro) bij een eerste overtreding of uiteindelijk zelfs een tijdelijke sluiting van onze kantine!!

Het is de verantwoordelijkheid voor ons als vereniging om hier op een juiste manier mee om te gaan. Wij doen dan ook een beroep op al onze leden/ouders/betrokkenen. Indien wordt geconstateerd dat er alcohol wordt geschonken aan personen onder de 18 jaar of wanneer iemand onder de 18 jaar alcohol drinkt zonder dit zelf te kopen moet dit gemeld worden bij de barvrijwilligers.

De boetes zijn stevig en zonde indien we dit als vereniging zouden moeten betalen…

Bestuur sv Wykels Hallum


Terug naar overzicht