Bergum maatje te groot voor Wykels Hallum in bekerduel


9 september 2018

Een effectief spelend Bergum 1 een zondag eersteklasser riep Wykels Hallum 1 op zaterdagavond 8 september tot de orde. Wellicht enigszins vertekend want de thuisclub kreeg in de eerste helft een lesje in doelmatigheid, waardoor de bezoekers vrij gemakkelijk konden uitlopen naar een tussenstand van 0-4 terwijl het publiek in de tweede helft mede als gevolg van omzettingen in de basis elf van trainer Schambach een thuisploeg zag spelen die een gedaanteverwisseling had ondergaan.

Het verschil tussen de zondag eerste en de zaterdag tweede klasser zat hem vooral in het voetballende vermogen van beide ploegen voor de rust. Want ondanks de twee tegentreffers in de tweede helft lieten de mannen van Jan Bruin ook in de tweede helft nog een aantal zeer goede scoringskansen onbenut.

Kort na 19.30 uur,  het duel was toen zo’n vijf minuten oud had het team uit Bergum al twee goede mogelijkheden onbenut gelaten om WykelsHallum al vroeg op achterstand te kunnen zetten. De eerste mogelijkheid werd door de defensie voor doelman Robin van der Meer nog voor de doellijn weggewerkt en een minuut later werd een kopbal uit een uitstekende voorzet vanaf de  rechterkant maar net naast gekopt.

Beide ploegen maakten het speelveld klein vooral vanuit de omschakeling , Bergum zakte in met veelal twee man voor de bal met veelal Justus Boomsma (19) en Huy Thank Tran (8) als Wykels Hallum probeerde om  door te komen.

Omgekeerd deed de thuisploeg veelal het zelfde maar tot echt uitgespeelde scoringskansen leidde dat niet in het begin. Bergum ‘’dubbelde’’ in het centrum om vooral het gevaar Bosch met collega Eelco Bijlstra met lopers aan de flanken te kunnen neutraliseren, en dwong Wykels Hallum door de compacte veldorganisatie in veel fasen tot het spelen van de lange bal.

De bezoekers die samen met de thuisclub wilden voetballen, de hand van de man uit Tzum was goed zichtbaar binnen de lijnen openden in de 11e minuut het duel door een treffer van aanvoerder Steffen Kempe spelend met rugnummer 6, gevolgd door een tweede treffer van Bertus de Boer (18) na precies twintig minuten spelen.

Wykels Hallum stelde er in deze beginfase inzetten van Jurjen Bosch kopbal – redding van doelman Almar Kleefstra - en van Doeke Yska in respectievelijk de 18e en 19e minuut tegenover. Bergum dicteerde terwijl de thuisclub na deze eerste twee tegentreffers moeite had om zich onder de offensieve druk van het positiespel uit te kunnen spelen.

Dit zou pas gaan veranderen na enige omzettingen die Schambach deed bij het begin van het tweede bedrijf.

De bezoekers die nog een goed mogelijkheid kregen uit een naar alle waarschijnlijkheid ingestuurde vrije trap variant – prachtige vorm na 33 minuten net naast en via een goal van opnieuw Steffen Kempe zijn tweede van deze avond uit een combinatie na 38 minuten stond het 0-3 bleven ook tot de rust gaan.

Om buiten de twee mogelijkheden van Bosch en Yska toch iets meer te willen afdwingen riep hij zijn ploeg tot de orde met een ‘’hou die druk er even op’’.

Robin Brinkman kon als scheidsrechter de thuisclub een minuut na het begin al weer naar de middenstip verwijzen na de vroege 0-4 van Bergummer Imram Zibari, de nummer 17.

Wykels Hallum begon zich na de 0-4 van Zibari steeds meer aan het ‘’gezag’’ van de goed voetballende formatie van de sympathieke Bruin te onttrekken, kregen steeds meer aanvallend greep op het spel van de Bergummers en namen daarna het duel (eigenlijk) over.

De tweedeklasser scoorde na 48 minuten spelen de 1-4 via Eelco Bijlstra kort daarna gevolgd door de inzet van nummer 27 Bosch die net naast schoot.

Wietse Durk Bremers offensieve loopactie had in de 53e minuut wederom een goal verdiend maar in plaats van te schieten koos de linkspoot voor het bekende en nu vrijwel nutteloze passje breed, een prooi voor de defensie van Bergum.

Schambach bracht na 59 minuten spelen een eerste wissel binnen de lijnen en bracht Stefan Homsma voor Eelco Bijlstra naar de voorste linies.

De thuisploeg kwam een minuut later wel op 2-4 door een fraaie treffer van aanvoerder Pieter Dijkstra met Wietse Durk Bremer als aangever.

Cambuurs assistent trainer Bruin, als oefenmeester van Bergum tevens verantwoordelijk voor dit eerste elftal, wisselde twee keer in dit leuke duel.

De eerste keer bracht hij Hessel Koonstra voor Abe Koopmans, gevolgd door de latere inbreng van Age Heegstra voor Wisse Rodenburg.

Het duel bleef tot het einde toe interessant want opnieuw een inzet van de thuisclub lees een werkelijk fantastische uithaal van Bosch die met hulp van Kleefstra nog de buitenkant van de paal raakte na 71 minuten spelen verdiende een terecht groot applaus van de vele aanwezigen!

Helaas geen 3-4 maar 2-4 in Bergummer voordeel…..

Jelmer Niels Heins werd door de verantwoordelijke oefenmeester van de Hallummers Dick Schambach binnen de lijnen gebracht voor controleur Peter Jan Schuts  na 77 minuten wat aan de kant van de thuisclub de laatste wissel zou worden.

De hegemonie van de Bergummers had veel hoger kunnen uitvallen als men in de uiterste slotfase scherper was geweest voor de goal van Robin van der Meer anders had het zomaar 2-5 kunnen staan.

Brinkman floot na iets meer dan 90 minuten na deze  wijze ‘’les’’ die overigens verder alleen maar winnaars kende zowel van binnen als van buiten de krijtlijnen in een goede sfeer en in een vorm van uitstekende samenwerking.

Met dank aan de Amelander uit Tzum die zoals hij zelf al aangaf voorafgaande aan het bekerduel tussen beide eerste elftallen als geboren Hollummer:

Het verschil tussen Hallum en Hollum verschilt maar een letter en uiteindelijk maar vier goals…..   

                                                      ,,Derksen‘’ zondag 9-09-2018.


Terug naar overzicht