Wykels Hallum start nieuwe seizoen met gelijkspel bij DTD in eerste bekerwedstrijd


3 september 2018

Een uiteindelijke 0-0 na de seizoensopening tegen het DTD van trainer Marcel Frankena op deze prachtige zaterdag 1 september was uiteindelijk na 90 minuten wel een aardige afspiegeling van deze eerste bekerwedstrijd in een reeks van drie.

Met nog twee duels in de Noordelijke Districtsbeker te gaan tegen respectievelijk Be Quick Dokkum en de VV Bergum , waar SC-Cambuur coryfee Jan Bruin nog altijd aan het roer staat, was dit duel een mooie eerste testcase voor Wykels Hallum 1 om te zien waar het team nu (al) staat of kan staan.  

Het team staat aan het begin van het seizoen 2018-’19 nog behoorlijk in de steigers met niet alleen een nieuwe trainer Dick Schambach, hij verving de naar Ropta Boys vertrokken Yko de Boer, maar ook met twee nieuwe leiders Auke Merkus en Piet van der Lep, zij vervingen Arjen de Vries.

Eise Mentje de Vries en Anton Wiersma stopten, en Desmond Louwerens  maakte de overstap als doelman naar de zaterdag eerste klasser Drachtster Boys.

Hiervoor kwamen respectievelijk Robin van der Meer en Bote Houtsma terug, zij kwamen over vanuit SC Stiens en vanuit de eigen jeugdopleiding van Wykels Hallum, als keeper en als speler.

Ondanks de zomervakantie en de nu nog enigszins voortdurende instroom van selectiespelers staat hier ook het tijdelijke  vertrek van een (mogelijke) basisspeler als Erik Niemarkt weer tegenover. Hij gaat voor stage naar een der  Bovenwindse Eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het werd dus nog enigszins puzzelen voor de ervaren trainer Schambach tegen het team van opponent Frankena die ook deze jaargang weer aan het roer staat van het team van De Trije Doarpen. Het team van de thuisclub speelde bepaald geen walking football, ook een spelvorm waar Frankena veel ervaring mee heeft bij (iets) oudere senioren maar het bij zijn team DTD deze middag bepaald niet introduceerde in dit eerste bekerduel met  Wykels Hallum als tegenstander.

Hij probeerde het in hun 4-4-2  deze middag met de twee spitsen Rients Vis en Berend Zondervan. Zij loerden beide op de kansjes die DTD probeerde te creëren in de ruimtes achter de Hallummer laatste linie. Robin van der Meer die weer was teruggekeerd bij zijn oude vereniging na een leerzame ervaring bij  SC Stiens kreeg het echter niet druk in de beginfase, maar mocht van geluk spreken dat de al genoemde Zondervan, na 19 minuten rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de paal schoot.

Het kijkspel was gedurende de eerste 45 minuten niet echt aantrekkelijk en echt grote uitgespeelde scoringskansen werden er door beide ploegen niet gecreëerd. Jurjen Bosch speelde aan de kant van de Hallummers met een voortrekkersrol en speelde dan ook als een inspirator voor zijn teamgenoten.

Nummer 27 speelde als een verlengstuk van zijn trainer, coachte en was ook nog eens betrokken bij een vrije trap, na ongeveer 10 minuten spelen die hij overigens net over schoot  en zorgde voor diepte mede als aanspeelpunt voor een constante dreiging.

Er werd verzorgd gevoetbald met een duidelijke bedoeling erachter, want beide ploegen zakten in vanuit de omschakeling en lieten elkaar het spel maken vanuit balbezit. Beide teams gooiden de (lengte) as van het veld dicht zodat de opbouw vervolgens weer begon bij de centrale duo’s Hendrik Harm Kingma DTD’s aanvoerder samen met Ybele Reitsma, tegenover Bjorn Dijkstra en Reinder Algera aan Hallummer kant.

Beide teams gingen met een evenwichtige stand de rust in (0-0) wat een aardige afspiegeling was van het in de eerste helft vertoonde veldspel.

Na het begin van de tweede helft die opnieuw in gang werd gezet door scheidsrechter Rik Berends,  bleef vooral WykelsHallum in fasen een eenrichtingsverkeer ontwikkelen op het doel van DTD. Een effectief passje van Peter Jan Schuts, hij speelde als controleur op het Hallummer middenveld, kwam bij Bosch uit die net naast schoot, en een actie van aanvoerder Pieter Dijkstra werd door de thuisdefensie nog net voor de lijn weggehaald.

Aanvallende wisselingen brachten Stefan Homsma binnen de lijnen voor Kevin Dijkstra en Jelmer Jeroen Koolhof verving Eelco Bijlstra.

Wykels Hallum dat in totaal drie keer wisselde, bracht later Bote Houtsma met rugnummer 16 binnen de krijtlijnen voor Peter Jan Schuts, waarmee Houtsma officieel zijn debuut maakte in het Hallummer vlaggenschip. Qua kansen  waren de Hallummers  ook in het verdere verloop van dit leuke duel aanvallend gezien de bovenliggende partij.

Ook invaller Stefan Homsma kreeg een dot van een kans maar zag opnieuw keeper Rutger Bijlsma nog net redding brengen.

Het duel bleef bij vlagen spannend en beide teams bleven redelijk aan elkaar gewaagd. Frankena gaf dit ook aan in een belangrijk coachmoment ‘’man zonder bal bepaald’’ tegen Schambach die dit aangaf in nog zo’n moment ‘’drie hoekjes links-rechts-centraal’’.

De restverdediging bleef bij beide teams goed verzorgd zodat beide ploegen, die compact speelden aan het einde vrijwel niets meer weggaven.

Frankena bracht uiteindelijk nog twee wissels in het veld, waarbij Erwin de Vries en Martijn Sittrop Berend Zondervan en Aron Hansma vervingen.

Een prachtige voorzet uit de rechterkant  werd in de uiterste slotfase niet in een goed geplaatste treffer omgezet, anders had DTD met deze kopbal zomaar dit eerste bekerduel nog op zijn naam kunnen gaan schrijven.

Zoals doelman Van der Meer het na afloop in het nijpetear nog omschreef ‘’Hij gie rakelings lans de kruusing’’

De uiteindelijke 0-0 en het vertoonde veldspel bieden genoeg houvast voor een goed vervolg in het bekertoernooi en voor de eind september startende competitie.

                                                       ‘’Derksen’’ maandag 3-9-2018.

Geniet na met de vele foto's van deze wedstrijd!

Terug naar overzicht