Nooit te oud voor voetbal! Old Stars bij Wykels Hallum!


3 juli 2018

De Eredivisie en het Ouderenfonds vinden het belangrijk om mensen gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen. In het geval van OldStars zijn dat 60-plussers. Wij geloven dat we gezamenlijk een verschil kunnen maken door voetbal als middel te gebruiken om maatschappelijke doelen te realiseren. Voetbal is een teamsport en zorgt per definitie dus al voor meer sociale contacten. Vanaf september zal ook Wykels Hallum hieraan meedoen met enkele omliggende clubs.

WAT IS OLDSTARS
Voetbal is de populairste sport van Nederland. Wekelijks beleven miljoenen mensen vol passie de wedstrijden van hun favoriete club. In het stadion bij hun favoriete profclub, op de velden bij hun eigen amateurclub of voor de tv. Voetbal verbroedert onbekenden, verbindt families, overstijgt generaties en passioneert jong en oud. Ongeacht geloofsovertuiging, afkomst of status. Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven.

Voetbal als middel
Met OldStars slaan Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij de handen ineen om zestigplussers (weer) aan het voetballen te krijgen. In Friesland zijn SC Cambuur en SC Heerenveen betrokken bij dit project. Door samen te voetballen komen 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. Het sociale component van voetbal speelt met name bij deze doelgroep een belangrijke rol. Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Wat is walking football?
Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘walking football’ principe, waarbij er niet mag worden gerend, dit om blessures te helpen voorkomen. Er zijn nog enkele andere regels: er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

De club verzorgt training en begeleiding op de eigen sportaccommodatie. Trainingen worden gestart met een kopje koffie of thee. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en ontstaat er een ‘mannen onder elkaar’ gevoel. Maar natuurlijk is OldStars walking football voor mannen én vrouwen.

De belangrijkste uitgangspunten en richtlijnen van OldStars walking football worden beschreven in de visie van drie landelijke projectpartners (Nationaal Ouderenfonds, Eredivisie CV en KNVB). De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat walking football nog steeds dát doet waarvoor het ooit bedoeld is: het stimuleren van laagdrempelig bewegen onder 60-plussers. Hierbij worden sociale aspecten als ontmoeten, zelfredzaamheid en meedoen aan voetbal en de maatschappij gestimuleerd en tot uiting gebracht. Lees hier meer over het gedachtegoed en de richtlijnen van OldStars walking football.

OldStars walking football bij elke vereniging
In 2013 vond een pilot plaats bij drie profclubs, te weten ADO Den Haag, PSV en RKC. Op 3 februari 2014 ging OldStars ‘officieel’ van start met ADO Den Haag, PSV, RKC en FC Groningen. Anno 2017 zijn er al 185 OldStars walking football clubs in Nederland, waarvan 22 clubs zijn aangesloten bij betaald voetbalverenigingen. Van deze 22 zijn er 14 Eredivisieclubs.

Het Ouderenfonds werkt samen met de Eredivisie om de komende 2 jaar de OldStars walking football formule landelijk uit te rollen bij amateurclubs. Deelname aan OldStars walking football moet mogelijk zijn bij de voetbalclub ‘om de hoek’ en binnen enkele jaren net zo gewoon zijn als regulier voetbal en G-voetbal. De ambitie is dan ook om de komende 2 jaar 300 amateur- en betaald voetbal verenigingen actief te laten zijn op het gebied van OldStars walking football en het programma verder te optimaliseren. Hierbij gaat het onder meer om het ontwikkelen van een opleidingsprogramma, de spelregels en het faciliteren van competities en toernooien. 

Wykels Hallum probeert in deze regio samen met Frisia, DTD en S.C. Stiens dit ook van de grond te krijgen. In september zal de eerste training plaatsvinden onder leiding van trainer Marcel Frankena (oud-trainer van o.a. Frisia en DTD en nu werkzaam bij ONS Sneek), die dit project samen met KNVB-verenigingsadviseur Jens Dijkstra onder de aandacht brengt.

Wie interesse heeft in deze rustige vorm van voetbal kan contact opnemen met Siebe Post of Bennie Bosma, die namens Wykels Hallum in de voorbereidingsgroep zitten. De trainingen vinden overdag plaats (waarschijnlijk op vrijdagochtend) en een echte leeftijdsgrens is er niet, ook fitte 50-plussers zijn van harte welkom!

Meer informatie:

http://cambuur.nl/verbindt/gezondheid/oldstars/

https://www.sc-heerenveen.nl/maatschappelijk/themas/gezondheid-en-bewegen/oldstars

https://oldstars.nl/


Terug naar overzicht