Slotoffensief brengt Wykels Hallum net niet naast Veenwouden


3 februari 2019

Met wat meer geluk had Wykels Hallum in het eerste competitieduel na de winterstop een punt kunnen overhouden aan het uitduel tegen SC Veenwouden, waardoor het op zaterdag 2 februari ’19 met een misschien wel gestolen maar uiteindelijk wel terecht punt naar huis had kunnen terugkeren…

Dat Veenwouden uiteindelijk aan het langste eind zou trekken ondanks het slotoffensief ook doelman Ruben de Vries ( hij verving Robin van der Meer onder de lat) werd van keeper nog aanvaller mocht uiteindelijk niet meer baten.

Na het in gang zetten door scheidsrechter Haye van der Bij was het aftasten waarbij zowel bij de thuisclub als de bezoekers vooral de laatste linies  de regie voerden. Beide teams kregen minimale kansjes waardoor zowel keeper De Vries als zijn collega Wytse Reitsma op de proef werden gesteld.

De bezoekers lieten twee goede mogelijkheden noteren kort na het begin waarbij de middenvelders Pieter Dijkstra (vangbal Reitsma) en Peter Jan Schuts goed doorkwamen waar laatstgenoemde zijn afstandsschot naast zag gaan.

Sieger Sjoerd de Vries lieten ze in de opbouw vaak vrij waardoor hij van achteruit het spel kon dirigeren met inspeel passes of ballen (vooruit) in de diepte waarmee hij niet alleen het tempo bepaalde, maar ook de diepte in het spel en daarmee tevens de lengte van het speelveld.

Aan de andere kant gebeurde hetzelfde waarbij aanvoerder Klaas van der Veen ook veelal achter zijn defensie bleef spelen, of inschoof om daarmee ook de diepte uit het spel te halen. Een spelletje van inzakken, de tegenstander de bal gunnen en de ruimtes klein maken (vaak aan beide kanten) met voor Veenwouden meestal Wytze Veenstra voor de bal tegen het duo De Vries/Bjorn Dijkstra.

Aan de andere kant bleef Eelco Bijlstra veelal voor de bal hangen waarbij zijn collega’s Merkus en Bremer soms gedwongen door spelsituaties, later gevolgd door Schuts in de punt moesten inzakken.

Veenwouden speelde daarmee het eigen spelletje en wachtte dan ook geduldig om toe te slaan veelal vanuit  de omschakeling, wat dan ook gebeurde na 12 minuten spelen. Stefan Jan Sijtsma spelend op tien anticipeerde goed op een door de defensie van de bezoekers weggegeven hoekschop die er ‘’uitviel’’ waarna hij alle gelegenheid kreeg om de bal met een goed geplaatst schot achter de kansloze Ruben de Vries te kunnen schieten. 

Veenwouden hoefde daarna niet meer en wachtte geduldig af, het kantelde samen met Wykels Hallum en maakte het speelveld daarmee klein en niet alleen voor de bezoekers. Schambach schoof daarna Schuts door naar het centrum, haalde Youri Merkus een linie terug om daarmee meer greep te krijgen op de tegenstander en op het middenveld.

De druk bleef want invaller Ruben de Vries onderscheidde zich daarna een aantal malen bijzonder positief met een aantal knappe reddingen en hield zijn ploeg daarmee in het duel zodat beide teams met een 1-0 ruststand naar de kleedkamers gingen.

Schambach, niet geheel overtuigd van het optreden van een aantal van zijn ‘’manschappen’’, liet Peter Jan Schuts achter en bracht bij het begin van de tweede helft Gwen Dijkstra als extra middenvelder binnen de lijnen waarmee in ieder geval een positief stuk extra wils- en daadkracht binnen de lijnen verscheen. Een duidelijk signaal vanaf de kant …

De thuisclub kwam na 54 minuten spelen op een 2-0 voorsprong toen centrumaanvaller Wytze Veenstra uit een goed aangesneden hoekschop voor doelman Ruben de Vries kwam die bij deze treffer niet geheel vrijuit ging.

Een tweede wissel na 58 minuten spelen bracht Doeke Yska als vervanger van Youri Merkus binnen de lijnen waarmee Schambach opnieuw een duidelijk signaal afgaf. Veenwouden bracht kort daarna twee wissels binnen de lijnen en gaf speeltijd aan Gooitzen de Vries voor Joeri Antoine Dijk (59e min) gevolgd door Ronald Procee die Wytze Veenstra verving.

Met Jelmer Heins voor Wietse Durk Bremer als vleugelaanvaller was ook Schambach uitgewisseld, maar het resulteerde wel in een change over van de regie in het duel. Wykels Hallum begon te voetballen, kreeg steeds meer greep op de thuisclub waardoor het gevoerde beleid binnen de lijnen en de druk resulteerde in een uiterst boeiende slotfase met een hoofdrol voor de bezoekers.

Het resulteerde dan ook in een prachtige pass van Sieger Sjoerd de Vries van achteruit wat resulteerde in een uitstekende aanname van Jurjen Bosch aan de linkerkant die met een prachtig passje ‘’zijn ‘’ aanvoerder Pieter Dijkstra kon laten scoren met een zeer goed geplaatst schot wat 2-1 betekende.

Met een alles of niets offensief een soort Duits ‘’sturm und drang’’ wat ze in de Bundesliga wel eens spelen om een gelijkspel af te dwingen of gericht op meer richtte Wykels Hallum zich op. Ondanks veel druk, Veenwouden anticipeerde hierop na 85 minuten door Hessel Ellens nog met een laatste wissel naar de kant te halen, scoorde Wykels Hallum uiteindelijk niet meer.

De prachtige treffer van Pieter Dijkstra ten spijt was het helaas niet genoeg om een uiteindelijk volkomen te rechtvaardigen 2-2 gelijkspel en daarmee een punt mee naar Hallum terug te kunnen nemen na deze competitiehervatting in 2I KNVB.     

                                                           ,,Derksen’’ zondag 3-02-2019.     


Terug naar overzicht