Effectief S.C. Stiens verslaat Wykels Hallum in leuke derby


26 november 2018

Derby’s zijn altijd beladen en aangezien het ene team niet wil onderdoen voor het andere gelden er voor dit soort duels andere wetten….. In het verleden zijn er wel eens stevige duels uitgevochten tussen de teams van het oude SV Hallum en later ook na de eenwording tussen de eigenlijke vereniging Wykels Hallum en S.C. Stiens.

Aangezien de onderlinge verhoudingen bijzonder goed zijn en de sfeer zoals het hoort ook prima zowel binnen als buiten de lijnen was de krachtmeting tussen de beide eerste elftallen en daarmee voor het (thuis) publiek meer een onderlinge test in competitieverband van ‘’wer stean we no eigenlijk’’.

Wykels Hallum en daarmee de mannen van Schambach en het duo Van der Lep/Merkus hadden zes punten gepakt uit de laatste twee duels en wilden dus beslist ook na dit duel als winnaars van het veld komen om door te stomen naar de middenmoot van de ranglijst in 2I zaterdag. Het pakte compleet anders uit op deze zaterdag de 24e november op het koude sportpark Blikkelan. Met dank aan de jonge leidsman Pascal Sanders uit Emmen werd er ‘mannelijk ’voetbal  gespeeld zonder dat het over de schreef ging waarbij Stiens niet alleen effectiever was in dit duel en daarmee zegevierde na 90 minuten maar ook terecht de drie punten mee naar huis nam.

Het duel was net negen minuten oud toen de thuisclub een eerste mogelijkheid kreeg om de score te kunnen openen. Sanders kende na een overtreding op Jurjen Bosch een vrije trap toe aan Wykels Hallum die door ‘Nummer 27’ zelf werd genomen. De sympathieke aanvalsleider had het duel kunnen openen, maar zag tot zijn verbazing het leer via de buitenkant paal en doelman Rauwerda van Stiens naast gaan.

Na dit eerste kantelmoment zou het nog tot aan de negentiende minuut gaan duren voordat de bezoekers wel deden wat Wykels Hallum veelal naliet als het doorkwam effectief zijn en de trekker overhalen. Een prachtige aanval over de rechterkant van de Stiensers werd door Doeke van der Ploeg als eindstation uiterst scherp en effectief achter de kansloze doelman Robin van der Meer geschoten.

Met deze 0-1 voorsprong als rugdekking bleven de mannen van de gedreven coachende Rudi van der Burg uiterst effectief met de voorsprong en met de geboden ruimtes omgaan. Men speelde 4-3-3 met een soort van hangende rol voor Fedde Akkerman, waarbij zijn collega’s Jorrit Bergsma en Almer Hietkamp als ‘wapens' voor de bal bleven spelen.

Met de linies kort op elkaar tegen de voorhoede van de thuisclub met Bosch waartegen werd ‘gedubbeld’, lees rugdekking gegeven in het centrum (duo Pieter Elgersma / Doeke van der Ploeg ) en Wietse Durk Bremer en Eelco Bijlstra komend vanaf de flanken stond het ook defensief aardig goed bij S.C. Stiens. Van der Burg gaf dit ook aan in een coachmoment aan zijn ploeg met een ‘zak in’, want de bezoekers gaven zonder meer al weinig weg in dit duel en waren over 90 minuten gezien ook effectiever.

Aanvoerder Peter Jansen Klomp had zijn team na 28 minuten al op een fraaie 0-2 kunnen zetten na een wederom fraaie aanval over de rechterkant maar het ‘eindstation’ kopte over voor de goed keepende Robin van der Meer. Een fraaie tipover van doelman Willem Rauwerda op een inzet van Jurjen Bosch deed velen applaudisseren voor deze prachtige redding na 35 minuten spelen.

Wederom een voorbeeld van de thuisclub die wel scoringskansen kreeg, maar vrijwel totaal niet effectief was in het afmaken, maar in de strijd en het veldspel aardig gelijkwaardig was aan de gastvereniging. Door de thuisclub te proberen vast te zetten op eigen helft probeerde Stiens de offensieve daden van Wykels Hallum aardig in te dammen.

Met een  ’overtal houden’ gaf van der Burg dit ook aan, waarbij Doeke van der Ploeg na 37 minuten zowat weer scoorde uit opnieuw een vrije trap vanaf de rechterkant maar over kopte. Door het spelbeeld en vooral de regie van S.C. Stiens paste Dick Schambach bij het begin van de tweede helft een dubbele wissel toe. Reinder Algera ging als vleugelverdediger van de rechter naar de linkerkant waarbij Kevin Dijkstra naar zijn flank ging (meer snelheid in de directe 1-1 confrontaties) en Bas de Groot verving als vleugelaanvaller Wietse Durk Bremer.

De 0-1 voorsprong gaf S.C. Stiens ook na het begin van de tweede helft niet meer uit handen want het kreeg al zeer vroeg mogelijkheden op meer …. Net na rust (46e minuut) was de al genoemde Fedde Akkerman, hij speelde met rugnummer 16, zeer onfortuinlijk want hij schoot uiteindelijk net naast.

Stiens bleef dicteren en de regie bepalen waarbij het zelf ook nog eens de beste scoringskansen creëerde, waarop de thuisclub eigenlijk geen direct antwoord meer had. Jorrit Bergsma had zijn team na 52 minuten op een zekere 0-2 voorsprong moeten schieten vanaf 11 meter voor Robin van der Meer (overtreding Peter Jan Schuts) maar de oud-doelman van Stiens pareerde uitstekend en hield zijn team onder luid applaus in het duel.

Na een aantal meer uitstekende reddingen binnen een aantal minuten (59e min) was de goed keepende Van der Meer kansloos na een door Peter Jan Schuts van richting veranderde bal die door Stienser Almer Hietkamp werd ingeschoten een minuut later. Kevin Dijkstra bracht na 71 minuten opnieuw redding, nu net voor de lijn, anders had de score na de 0-2 nog veel hoger opgelopen.

Wissels brachten voor Stiens Stefan de Vries en Sander Kars binnen de lijnen tussen de 78e en 85e minuut voor respectievelijk Fedde Akkerman en Gerbrand Sinnema, waarbij Youri Merkus voor Wykels Hallum nog binnen de lijnen kwam als derde en laatste wissel voor Peter Jan Schuts tien minuten voor tijd.

Merkus kreeg in de uiterste slotfase nog een goede kans zonder effectief te kunnen zijn en het afstandsschot van Bas de Groot had zeker een beter lot verdiend maar ook deze beide mogelijkheden leverden geen directe aansluitingsmogelijkheden meer op.
Van der Burg koesterde de uiteindelijke terechte 0-2 voorsprong en pakte ‘tijd’ door in de 88e minuut Jordy Weykamp nog te brengen voor Ewoud Bergsma. 

Bijzonder jammer dat de thuisclub na twee opeenvolgende zeges helaas geen vervolg heeft kunnen geven aan deze overwinnings reeks. S.C. Stiens was veel effectiever geweest en had de thuisclub nog eens met de neus op de feiten gedrukt met niet alleen een lesje in doelmatigheid maar ook in effectiviteit. Zij namen dan ook terecht de drie punten weer mee naar Stiens.

Voor Wykels Hallum is er slechts volgend jaar revanche mogelijk, namelijk op 11 mei als beide teams de degens weer kruisen en elkaar opnieuw zien maar dan in Stiens, waarbij eerst Marum, VVI en Blauw Wit’34 nog wachten voor de winterstop …..….   

                                                 ,,Derksen’’  zondag 25 november 2018.


Terug naar overzicht