Wykels Hallum geen partij in duel tegen SC Joure: 0-3


14 oktober 2018

Een kop die het antwoord geeft over negentig minuten competitievoetbal met een meer dan terechte nederlaag als gevolg. Waar Wykels Hallum op 4 november 2017 tegen SC Joure thuis nog een punt uit het vuur sleepte onder toenmalig trainer Yko de Boer met een 2-2 gelijkspel, was het deze zaterdag 13 oktober in de jaargang 2018-’19 (vrijwel) geen partij voor het team van de winnende oefenmeester Klaas de Jong.

Ondanks een terechte 0-3 nederlaag was het vooral aan de (tijdelijk) teruggekeerde doelman Jan Harke Bremer te danken, die Robin van der Meer verving in dit duel, dat de mannen van Dick Schambach niet met een nog grotere nederlaag van het veld afkwamen na negentig minuten. De Hallummer oefenmeester die momenteel even niet te benijden is moest ook nu weer improviseren en sleutelen aan zijn basiselftal.

Een schorsing leverde wederom een aanpassing in de veldbezetting van zijn ploeg op met wederom aanpassingen aan het centrum waardoor Peter Jan Schuts een aantal linies moest zakken met Sieger Sjoerd de Vries naast zich in centrum. Ondanks een nederlaag was Schuts een der lichtpunten...

Hij voorzag het (aanvalsspel) van diepte van achteruit met crosspasses, maar corrigeerde als laatste man ook veel op inzicht en was voor zijn ploeg een sturende en ook een coachende factor. 
 
Na het beginsignaal van de uit Bedum afkomstige leidsman Bert Volders waren het de gasten die de regie pakten waarmee zij vrijwel direct de thuisclub vanaf het begin hun wil oplegden. Ondanks dat de thuisclub speelde met de linies kort op elkaar, het speelde tevens met een eigenlijk versterkt middenveld om de spitsen Jelmer Niels Heins, Eelco Bijlstra en Stefan Homsma te kunnen voeden, kon men als ploeg een vrij lange tijd geen vuist maken in het duel en daarmee druk zetten op vooral de laatste linies van SC Joure.

Men was eigenlijk gedeelten ‘onzichtbaar’ als thuisclub in het duel. Het kon eigenlijk geen vuist maken tegen de centraal geleide defensie met Jacob Swart met aanvoerder Sjouke Terpstra die uitzakten en veelal ook ’dubbelden’ tegen Bijlstra en zijn latere vervanger Bas de Groot.

Op de vleugels hadden Arjen Bergsma als rechtsback en Lennart Nijholt als linksback vrijwel geen kind  aan de vleugelaanvallers of aan andere doorkomende spelers van Wykels Hallum. Nijholt wisselde zelfs regelmatig van flank om over te komen voor het nemen van indraaiende hoekschoppen en voor vrije trappen met zijn uitstekende linkerbeen, waarmee zij een extra wapen hadden bij vele toegekende dode spelmomenten.

Joure bepaalde het tempo, beide ploegen maakten het speelveld in fasen klein door te kantelen van speelhelft, maar de bezoekers dicteerden en bepaalden. Zij hadden dan ook de regie en de thuisclub liep er zeker in de eerste helft achteraan, de twee door Joure gemaakte treffers in de eerste helft vielen dan ook vrij snel achter elkaar.

Na 12 minuten spelen kwam de ervaren Jurre Hogeveen over de rechterkant door en was het eindstation van een wederom goed opgezette aanval die door hem zelf achter de solide keepende Jan Harke Bremer werd geschoten. De 0-2 werd al een minuut later door centrumspits Jelte ter Heide achter Bremer geschoten, terwijl de vrijwel zekere 0-3 vier minuten later maar net voorlangs ging...

Sieger Sjoerd de Vries moest zich gedurende de eerste helft al laten vervangen met een blessure door Kevin Dijkstra waardoor Reinder Algera samen met Peter Jan Schuts het Hallummer centrale duo ging vormen. Bremer die zijn team in het duel hield zeker gedurende de eerste helft, ondanks twee prachtige tegentreffers voorkwam met een aantal zeer goede reddingen dat de schade voor de thuisclub nog hoger zou zijn opgelopen.

Jacob Lubbers had als nummer tien een redelijk makkelijke middag om zijn voorwaartsen van voeding te voorzien, samen met Yannick Veenma was hij het andere wapen in het team als een doorkomende linkspoot. Veenma speelde in de eerste helft uit de rug van Gwen Dijkstra die gedurende de tweede helft nog een linie werd doorgeschoven en flankaanvaller werd.

Schambach probeerde zijn ploeg compact te laten spelen (behoudend) en gaf dat aan met een coachmoment ’denk om de restverdediging met de punt naar achteren’.

Kort na het begin van de tweede helft kreeg de thuisclub meer elan en heilig vuur en in deze fase dwong het ook een hoekschop af na een prachtig schot van Gwen Dijkstra die door keeper Lars Wijnalda  keurig tot hoekschop werd verwerkt. Na dit ingezette offensief om iets te forceren kwam er wel meer druk van de thuisclub, maar het ontbrak hen ook aan geluk om uit de gecreëerde mogelijkheden doelpunten te maken.

Wijnalda gaf dit aan ‘kijk om je heen wat laat je achter’, want ondanks meer druk behield SC Joure de regie over het duel waardoor Klaas de Jong zijn team ‘rustig’ 1-1 achterin liet spelen zonder echt in moeilijkheden te komen.

De Jouster oefenmeester wisselde na ruim 54 minuten spelen en bracht Alexander Pol binnen de lijnen voor Sander Terpstra, gevolgd door het inbrengen van Sipke Visser en Geert Roffel na 77 minuten voor Johannes Agricola en de ervaren Jurre Hogeveen.

Een na 72 minuten nog toegekende vrije trap werd door linkspoot Lennart Nijholt achter Bremer geschoten waarmee het duel vrijwel gespeeld was voor Wykels Hallum.

Doeke Yska en Bas de Groot waren eerder al ingebracht door Schambach voor Stefan Homsma en Eelco Bijlstra als respectievelijk middenvelder en als aanvaller, maar ook de beide laatste invallers konden slecht zeer sporadisch nog olie op het Hallummer vuur gooien om nog te zorgen voor een (binnen) brandje.

Joure kreeg tien minuten voor tijd uit een prachtige combinatie nog enige kansen die door slecht uitspelen niet werden omgezet in een vierde treffer of meer. De Jong die hierover duidelijk niet tevreden was gaf dit ook duidelijk aan met een ‘neem zelf het initiatief’.

Met 0-3 was de einduitslag niet eens geflatteerd, maar had mogelijk veel hoger kunnen en ook moeten moeten uitvallen als er niet een Hallummer had gestaan die over vrijwel negentig minuten gezien zijn rug weer eens rechtte om onnodige ballen te pakken en te kunnen pareren: doelman Jan Harke Bremer!

Een woord van oprechte dank is tevens op zijn plaats aan scheidsrechter Volders uit Bedum, die kwam uit het dorp van recordinternational Arjen Robben, voor de uitstekende wijze van leiding geven.

                                                       ,,Derksen’’ zondag 14 oktober 2018.


Terug naar overzicht