Wykels Hallum kan geen vuist maken tegen dadendrang Hardegarijp


8 oktober 2018

Vooraf een duel waar voor het team van Schambach wellicht kansen lagen… De realiteit gebood na afloop te zeggen dat er door de Hallummers zeer ondermaats was en werd gepresteerd op een fase in de tweede helft na.

Met drie goals voor de rust en twee na de rust, een klein offensief mocht helaas niet baten, er werd even geblaft maar niet gebeten, doelman Oosterhuis hoefde slechts sporadisch in actie te komen en een directe rode kaart was het vooral toekijken binnen de lijnen…

Mede als gevolg van de vele positiewisselingen die de niet te benijden oefenmeester Dick Schambach deze middag moest toepassen tegen het Hardegarijp van oud Wykels Hallum oefenmeester Oane Westra. Lichtpuntje was het spel van aanvoerder Pieter Dijkstra die er aan de kant van de Hallummer formatie als aanvoerder als dragende speler zeker voetballend gezien ver boven uitstak maar binnen de lijnen eigenlijk te weinig steun kreeg om aan de bal het spel van echte, vooral van aanvallende impulsen te kunnen voorzien.

Het team van Schambach had blessures en afwezigen als argumenten kunnen aanvoeren voor het op de kunstgrasmat gelegde spel, maar dat is te kort door de bocht. In Hardegarijp werd het stuivertje wisselen en niet alleen met een gewijzigde ranglijst, maar ook in dadendrang want het team van Westra las de Hallummers voortdurend de les gezien de vele (helaas) noodgedwongen wisselingen in de veldbezetting, maar ook in wilskracht.

Waar de Dijkstra mannen - lees vooral Gwen en Bjorn - altijd wel de uiterste wilskracht hebben en een groeiende hekel hebben aan verliezen konden zij het team mede met controleur Peter Jan Schuts en regisseur Pieter Dijkstra ook niet alleen dragen waarbij het rendement deze middag ook om hen heen veel te laag was om ook maar iets te kunnen gaan betekenen binnen de krijtlijnen…

Het spel werd hen opgedrongen, mede als gevolg van de vele positiewisselingen en de loopacties ook in de diepte van tegenstander Hardegarijp die de Schambach formatie voortdurend in het defensief drong. Kwam men er voetballend uit dan werden er kansjes afgedwongen, spaarzame corners en een enkele vrije trap zonder echt gevaarlijk te kunnen worden richting het doel van Oosterhuis.

Na acht minuten spelen kwam Robin van der Meer aan de rand van het strafschopgebied als winnaar uit een 1-1 duel na een prachtige pass die gegeven werd door de lengteas van het veld. Westra die het spel van de Hallummer vereniging goed kent, hij was een aantal jaren de verantwoordelijke oefenmeester binnen Wykels Hallum, had Jelco Witteveen in het centrum opgesteld in een driehoekje in de punt naar achteren waarmee hij aanvallend gezien de angel
er al vrij vroeg uithaalde. Hiermee neutraliseerden zij de acties van Eelco Bijlstra, een speler die in de bal zou komen te spelen  met de loper en voetballer Jelmer Niels Heins eromheen met de acties van Gwen Dijkstra met naamgenoot Pieter. 

Westra stelde daar een team met veel lopers tegenover met de jonge Oane Rijpma als verbindingsspeler ertussen, die de voorhoede Ralph Wietses,  Rick de Groot samen met Hessel Breeuwsma moest gaan ondersteunen. Door slim in te zakken na balverlies en Wietses en Breeuwsma voor de bal te laten spelen bleven de linies voor Oosterhuis klein en compact en had men voetballers die de ruimtes konden bespelen (lees voor de 1-1) voor de bal zodat er voortdurend dreiging was vanuit de omschakeling. 
De al genoemde Ralph Wietses was na achttien minuten spelen het eindstation en verlengstuk van de voorzet van zijn nummer 10 Alban Miftari waarmee hij de 1-0 op het scorebord plaatste.

De 2-0 zou op naam komen van de ‘Haarlemmer olie’ binnen Westra’s team , Oane Rijpma want de zeer gedreven spelende nummer zes was het verlengstuk van een verre ingooi en zou na 25 minuten spelen de tweede treffer van de in totaal vijf die deze middag op het scorebord zouden komen gaan maken. Na 27 minuten spelen kwam er opnieuw een antwoord van Hardegarijp want nu vuurde Miftari maar vond nu wel van der Meer op zijn pad.

Schambach probeerde met een duidelijk coachmoment zijn manschappen bij de les te houden met een  ‘vastzetten en spitsen blijven staan’, maar ook met dit coachmoment kreeg de Hallummer oefenmeester net als zijn team geen greep op de vele lopende en doorkomende mensen van achteruit bij Hardegarijp.
Hessel Breeuwsma de op papier linkerspits spelende aanvaller van Hardegarijp maakte er als tegenstander van Reinder Algera er op slag van rust 3-0 van, waarmee tevens de ruststand ook was bereikt.

Bij het begin van de tweede helft paste Schambach twee wisselingen toe, hij bracht Stefan Homsma en Youri Merkus binnen de lijnen voor Doeke Yska en Wietse Durk Bremer om aanvallend gezien nog  iets af te kunnen gaan dwingen….

Het resulteerde kort na rust wel in meer druk gezien de sporadische kansjes uit vooral vrije trappen van Peter Jan Schuts, een individuele mogelijkheid van Gwen Dijkstra (70e min.) dito redding Oosterhuis, hij maakte er keurig een hoekschop van en kleine kansjes van de al genoemde Merkus 
en Eelco Bijlstra.

Westra greep kort na rust in, toen het duel dreigde te kantelen en haalde zijn nummer 10 Miftari naar de kant voor Levi Kuperus  (63e min)  en zag kort daarna hoe WykelsHallum een van zijn  sterkhouders kwijtraakte.

Scheidsrechter Huizinga kon na ruim 67 minuten spelen niets anders meer doen dan een rode kaart trekken voor de zeer gedreven spelende Hallummer centrale verdediger waarmee Wykels Hallum een der Dijkstra’s kwijtraakte met het verhaal van een doorgebroken speler….

Ralph Wietses verzilverde kort erna de toegekende vrije trap waarmee het duel eigenlijk al helemaal gespeeld was. Jelmer Niels Heins werd vervangen door Jelmer Jeroen Koolhof  na 75 minuten waarmee Schambach door al zijn wissels heen was. Denzel Bakboord verving Dennis Soepboer en Westra bracht kort voor tijd nog Vincent Smallegange voor Rick de Groot, tussen de 78e en 81e minuut.

Om het drama helemaal te completeren bracht de Hallummer aanvoerder de eindscore van het duel op 5-0 door de balbaan te veranderen van een afstandsschot die daarmee alsnog achter zijn eigen doelman Robin van der Meer verdween.

Drie punten verliezen en met tien man eindigen waren wel het laatste maar trieste slotakkoord van dit duel op het prachtige maar zonovergoten sportpark ‘De Warren’. De score doet overigens niets af aan de meer dan terechte thuisoverwinning van Westra en zijn team.


                                                        ,,Derksen’’ zondag 7 oktober 2018.     


Terug naar overzicht