Hoe een Frits van Turenhoutje toch enerverend duel werd tussen Wykels Hallum en TONEGO


30 september 2018

Kortom het verhaal van een duel welke na iets meer dan 90 minuten geen winnaar zou gaan opleveren. Beide ploegen wilden wel, creƫerden over twee helften gezien slechts spaarzame echt uitgespeelde kansen, beide teams hielden het redelijk compact maar kwamen helaas niet tot scoren.

Bjorn Dijkstra had voor het thuisspelende Wykels Hallum matchwinnaar kunnen worden, maar vond drie minuten voor tijd de uitstekend uitkomende Yoeri Scholtens op zijn pad die daarmee een vrijwel zekere treffer voorkwam met goed uitkomen…

Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht, waar TONEGO voor staat, had zijn eerste competitieduel tegen het nabijgelegen S.C. Stiens thuis met 2-1 gewonnen, maar het trof in het team van Schambach een hele andere tegenstander. Met enige teammutaties ten opzichte van het eerste duel met Zwaluwen ging het team de strijd aan en vond in dit team uit Luttelgeest een tegenstander waar tegen in fasen dominant werd gevoetbald.

Trainer Steven van Mourik anticipeerde op de duelkracht - lees Peter Jan Schuts met de slimme loper Jelmer Niels Heins voorin - door vooral routinier Frank Wentink uit te laten zakken in het centrum en zijn vleugelverdedigers Stef van Vilsteren en Marc Verhage ‘hoog druk’ te laten zetten tegen het Hallummer middenveld.  

Met deze tactiek probeerde hij de loopacties vanuit het Hallumer middenveld te elimineren aan de flanken. Tevens dacht hij daarmee de vleugelverdedigers Kevin Dijkstra en Ludo de Vries in hun zones te kunnen vastpinnen om daarmee zijn eigen mensen aan de buitenkant in de 1-1 te kunnen zetten, als ondersteuning van de voorhoede Jasper Maes en Pascal van Driel, in hun rug gedekt door de kort achter de spitsen spelende nummer 10 Thijs de Vries.

Vanuit de omschakeling had de Hallumer defensie zeker in de eerste twintig minuten op sporadische kansen na geen kind aan de voorhoede van TONEGO, aan de andere kant haalde Wentink alle diepte uit het spel door als een ’echte’ laatste man ver achter zijn laatste linie te blijven spelen.

Het maakte het duel dat onder leiding stond van leidsman Robert de Wit voor het aanwezige publiek niet echt aantrekkelijk om naar te kijken want de echt goed uitgespeelde mogelijkheden in de eerste twintig minuten waren zeer zeldzaam. Het eerste moment van opwinding ontstond uit een scrimmage voor het doel van Yoeri Scholtens op aangeven van middenvelder Wietse Durk Bremer waaruit uiteindelijk niet werd gescoord door de thuisclub.

TONEGO kreeg daarna twee zeer goede mogelijkheden om de thuisclub echt pijn te kunnen doen en had dan ook twee keer moeten scoren uit twee zeer goede scoringskansen. Bij de eerste kans na 29 minuten liet het Hallummer centrum zich verrassen en te gemakkelijk uit elkaar spelen waarbij men deze geboden kans naast schoot en op slag van rust vonden de voorwaartsen doelman Robin van der Meer nog op hun pad (45e minuut) waarmee hij zijn team in het duel hield.

TONEGO probeerde tot aan deze kans en tot het rustsignaal het tempo te bepalen in het duel waarbij van Mourik aangaf  'temporiseren’. Het slaagde want beide teams gingen met een 0-0 tussenstand de rust in.

Sjoerd Tuinhof met 13 verving na de rust zijn collega Pascal van Driesen aan het front verder bleven de gasten ongewijzigd in dezelfde formatie doorvoetballen. Om niet uit elkaar te worden gespeeld anticipeerde Schambach als verantwoordelijk oefenmeester van Wykels Hallum direct met een ‘blijf compact staan middenveld’ om te voorkomen dat men zou worden overlopen.

Na 56 minuten was er pas weer werk aan de winkel voor Van der Meer toen hij een afstandsschot pakte en goed pareerde. Om meer greep te krijgen op het duel paste Schambach na 61 minuten spelen een dubbele wissel toe en bracht hij Reinder Algera en Bote Houtsma binnen de lijnen voor Ludo de Vries en Wietse Durk Bremer. Van Mourik anticipeerde eveneens met de wissel Pjotr de Roo  en Han Tuinhof  voor Marc Verhage en Jasper Maes.

TONEGO testte daarna de thuisdefensie ‘opnieuw’, maar schoot over na 70 minuten, gevolgd door de laatste offensieve wissel Stefan Homsma voor Kevin Dijkstra. De laatste echte momenten van opwinding kwamen in de 87e minuut toen eerst Bjorn Dijkstra in het centrum van TONEGO voor Scholtens verscheen in de rechtstreekse 1-1 confrontatie maar niet scoorde, terwijl het team uit Luttelgeest daarop volgend de trekker ook niet overhaalde voor Robin van der Meer komend en naast schoot.

Zelfs in de uiterste slotfase probeerde TONEGO nog wat te forceren met een door van Mourik nog aangegeven ‘tempo houden’.
Het duel was eigenlijk daarvoor al gespeeld waarmee de thuisclub uiteindelijk de winnaar zou worden van dit doelpuntloze gelijkspel.
Een eerste punt was ook een winstpunt want daarmee won het team niet alleen aan vertrouwen, maar ook aan prestige want het steeg ook op de ranglijst van 2I . 

‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ heeft wijlen Johan Cruijff eens als een wijsheid gesproken die ook evengoed op een tegeltje had kunnen staan van Makkummer aardewerk ……

                                                       ‘’Derksen’’ zondag 30-09-2018. 


Terug naar overzicht