Leeuwarder Zwaluwen maatje te groot voor Wykels Hallum: 3-0


24 september 2018

Het seizoen 2017–2018 onder de toenmalige trainer Yko de Boer eindigde voor Wykels Hallum 1 in Leeuwarden bij de Zwaluwen al in mineur. Daar verloor het niet alleen drie punten na de terechte 2-0 nederlaag op zaterdag 19 mei, maar ook aanvaller Youri Merkus en trainer Yko de Boer.

Zaterdag 22 september bij de competitieoverture van het nieuwe seizoen 2018 ’19 stonden beide teams opnieuw tegen over elkaar. De enigste verschillen waren een nieuwe trainer bij Wykels Hallum 1, Dick Schambach versus Yko de Boer, nieuwe namen bij beide eerste elftallen en een uiteindelijk niet eens geflatteerde einduitslag van 3-0.       

Ondanks een tactisch foefje, Schambach speelde met een versterkt middenveld tegen een ervaren spelbepaler Arton Musliu aan de kant van Leeuwarder Zwaluwen op 10, hij ondersteunde een driemans voorhoede, was het gat tussen de twee laatste linies naar de twee spitsen aan het front Peter Jan Schuts en Stefan Homsma vaak te groot.

Hierdoor bleef Zwaluwen vaak gemakkelijk overeind in dit eerste duel tussen beide verenigingen. Het gevolg was dat Wykels Hallum in grote fases van het duel werd overlopen. Zwaluwen vond niet alleen van achteruit gemakkelijk de vrije man door het centrum, het liet ook aanvoerder Michael Grendel geregeld uitzakken om van daaruit de opbouw weer te gaan verzorgen en om diepte aan het spel te geven. Ook tussen de linies in was het voor de Leeuwarders gemakkelijk voetballen. Want ondanks veel druk naar voren creëerde het team van oefenmeester Carlo Rietdijk  in de eerste helft zeker zes zeer goede doelrijpe scoringskansen. 

Kort na het in gang zetten van het duel door scheidsrechter L.H.R. Veldhuizen, hij floot ook het duel tussen beide teams op 19 mei, schoot de centrumspits met de naam van Adel Jaring Wouterlood van Doesburg maar net over. Ondanks de as Peter Jan Schuts/Stefan Homsma met onder zich Pieter Dijkstra en Jurjen Bosch met Bjorn Dijkstra en Sieger Sjoerd de Vries in het centrum, Bote Houtsma speelde een helft als basisspeler maar werd vervangen door Gwen Dijkstra, kregen de bezoekers maar bitter weinig greep op het spel van de Leeuwarder formatie.

Vanuit balbezit probeerden de bezoekers wel door te komen en voetbalden in fasen goed mee, maar creëerden vanuit de omschakeling veel te weinig om het de formatie van de ervaren Carlo Rietdijk echt moeilijk te gaan maken. Afgezet tegen de scoringskansen, Zwaluwen kreeg er zo’n beetje zes in de hele eerste helft, was het alleen Pieter Dijkstra die na ruim 28 minuten spelen een kans kreeg en voor Bart Wielenga verscheen.

Wouterlood van Doesburg kreeg na een minuut spelen al een dot van een kans maar schoot maar net over, gevolgd door inzetten die maar net over en nipt voorlangs gingen (13e en 14e minuut) en tegen het einde van de eerste helft een inzet van de andere Musliu (Jeton) vrije schietkans in de 39e minuut over en een prachtige redding van doelman Robin van der Meer in de 43e minuut.

Kwamen de bezoekers door dan drukte men niet af en koos men voor breed (breien en probleem verplaatsen), waarbij vooral Peter Jan Schuts een zeer goede mogelijkheid nog kreeg uit een uitstekende vrije trap maar opnieuw Wielenga op zijn pad vond.

Beide teams gingen uiteindelijk met een vooral voor Zwaluwen zeer teleurstellende 0-0 naar de kleedkamers en bleven ook bij het in gang zetten van de tweede helft vanuit een goede ‘’organisatie’’ voetballen zoals Rietdijk al eerder in een coachmoment had aangegeven.

Gwen Dijkstra had Bote Houtsma vervangen bij het begin van de tweede helft, de talentvolle jongeling begon als basisspeler. Schambach bracht met deze wissel meer body in de ploeg.

Rechterspits Robbin Kleefstra, de directe tegenstander van linksback Reinder Algera gaf het spel van Zwaluwen nog meer een gezicht door na 57 minuten spelen zijn ploeg vrij gemakkelijk op een 1-0 voorsprong te kunnen zetten. Het gevolg was een omzetting in de veldbezetting door Schambach die na ruim 63 minuten spelen  Ludo de Vries bracht voor Jurjen Bosch waardoor Wykels Hallum meer greep probeerde te gaan krijgen op het nog steeds veel makkelijker voetballende Zwaluwen.

Schambach probeerde dat met een coachmoment duidelijk aan te geven met een ‘’linies kort op elkaar‘’,  gevolgd door een ‘’voetballen met elkaar’’. Zwaluwen dat Wykels Hallum in fasen het balbezit gunde zocht vanaf de flanken doorkomend en met veel lopende mensen van achteruit voortdurend de overtal situatie maar kon dat niet altijd ten volle uitbuiten en omzetten in scoringskansen.

Schambach bracht Jelmer Koolhof nog  binnen de lijnen voor Reinder Algera na 74 minuten waarmee de Hallummer oefenmeester was uitgewisseld, maar hij en zijn ploeg kregen kort daarna een waarschuwing en nog een derde treffer te verwerken. Bij de eerste kans raakte men nog de buitenkant van de paal uit een prachtige vrije trap (77e minuut) gevolgd door de 2-0 van Jaring Wouterlood van Doesburg na 80 minuten.

De uiteindelijke 3-0 van de ervaren Arton Musliu op twee minuten voor tijd (88e minuut) was slechts een bescheiden afspiegeling van het totale aantal scoringskansen dat Rietdijk en zijn team met het positiespel en in overtal situaties hadden gecreëerd tegen de Hallummer opponent in dit eerste competitieduel.  

                                                          ,,Derksen ‘’ zondag 23-09-2018.


Terug naar overzicht